Švédský a Norský GLÖGG

4. listopadu 2006 v 11:13 | rikke-maren |  Skandinavia, Nord
Tradiční vánoční nápoj ve Švédsku se jmenuje GLÖGG (v Norsku pak GLØGG). Pije se v různých podobách na celém Severu.
1 láhev kvalitního červeného vína
1/2 až 1 dl vodky
2 hřebíčky
2 ks skořice
1/2 lžičky kardamových semen
1 dl hrozinek
1/2 dl oloupaných mandlí
Víno svařte s vodkou a přísadami. Horké nalijte do šálků nebo sklenic.
Norská příprava:
1 litrčerveného vína
2 dcl vody
0,75 dcl cukru
kousek celé skořice
6 hřebíčků
1 lžička nového koření
3 kardamomy
kousek čerstvého zázvoru
1 dcl hrozinek
0,5 dcl oloupaných nasekaných mandlí
Cukr a koření nasypat do vody a nechat zahřát k bodu varu. Louhovat zhruba 10-15 minut. Přecedit a smíchat s vínem, přidat nasekané mandle a hrozinky, přivést k bodu varu - pozor - nesmí se začít vařit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama