Norská kuchyně - ZÁKUSKY A MOUČNÍKY

13. října 2006 v 15:08 | rikke-maren |  Kongeriket Norge
Dezerty bývají v Norsku hodně kalorické, často zdobené šlehačkou a člověk neuvyklý pravidelnému pohybu se jen v duchu diví, jak si místní obyvatelé i přesto dokáží udržet svou štíhlou linii. Příkladem takového pokrmu je tilslørte bondepiker (doslova přeloženo "selská děvečka v závoji"), několikavrstvá pečená pochoutka z jablek, piškotů, cukru a smetany. Vůbec nejoblíbenějším norským koláčem je bløtkake, zhotovený z piškotového těsta a plněný ovocem se smetanou. Bez bløtkake si Norové nedovedou představit téměř žádnou oslavu narozenin. Tzv. "Bílá paní" (hvit dame) má zase na povrchu "ďábelsky" chutnou vrstvu marcipánu.
Omelety a oplatky se často podávají s ovocem a smetanou.
Norové se taktéž hodně vyžívají ve sběru a zpracování jedlých lesních plodů, z nichž vyrábějí chutné džemy, marmelády a kompoty. Vrcholným kulinářským dílem tohoto typu je multer med krem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 moncicacka007 moncicacka007 | Web | 13. října 2006 v 15:54 | Reagovat

mňam!!!

2 Tiia Tiia | Web | 13. října 2006 v 20:33 | Reagovat

jeeee :D:D marcipaan :D

moncicacka: tys to ystihla presne, proste mnaam :D

3 Scandiaca Scandiaca | E-mail | Web | 8. listopadu 2006 v 19:39 | Reagovat

Hergot, dala bych si.... :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama