Norská kuchyně - SÝRY

13. října 2006 v 14:25 | rikke-maren |  Kongeriket Norge
Sýry bývají v Norsku především důležitou součástí studených švédských stolů smörgaasbord anebo se též často objevují jako příloha ke chlebům resp. sendvičům smörbröd. Ochutnání zaslouží zvláště hnědý kozí sýr a kravský sýr gudbransdalsost resp. mysost. Mezi norskými sýry nechybí ani ementálové druhy jarlsbergost a ridderost, jakož i severské verze de Brie, camembertu či roquefortu.
Součástí každé norské snídaně bývá lahodný kozí sýr nazývaný geitost. Pokud vám přinesou gammalost, dostali jste vyhlášený sýr z kyselého mléka. Pojem brunnost zase označuje hnědý sýr z kravského a kozího mléka, smetany a syrovátky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama