Norská kuchyně - RYBY

13. října 2006 v 18:26 | rikke-maren |  Kongeriket Norge
Pokrmy z ryb mají v Norsku tradičně vysokou úroveň. Jsou typické především pro pobřežní oblasti. K nejlepším (a ovšem také nejdražším) místním specialitám patří losos laks, (například gravet laks je losos naložený v láku ze soli, cukru, pepře a koňaku); pstruh ørret a mořský pstruh sjø ørret, pochopitelně v různých chutných úpravách. Vynikající je mladá treska s játry (kokt torsk med lever); názvem klippfisk se zase označuje vykostěná a uzená treska. Tradiční vánoční jídlo je lutefisk, což je vysušená treska namáčená v marináda. Když se uvaří, chutná opravdu znamenitě; nebo také halibut hellefisk. V Bergenu jsou nejznámějšími specialitami seibiff med løk (tmavá treska s cibulí) a avkokt pale og fisksuppe (vařená mladá tmavá treska s rybí polévkou).
Ryby jsou též oblíbeným předkrmem, zvláště pak sledi, respektive slanečci sild, v sladkokyselé nebo marinované formě. A může být vůbec něco lepšího než jemně nakrájené plátky nasoleného lososa gravlaks, podávané s pikantní koprovo-hořčicovou omáčkou? Labužníci jistě také nevynechají příležitost ochutnat nakvašeného pstruha rakørret.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama