Norská kuchyně - MASO

13. října 2006 v 15:33 | rikke-maren |  Kongeriket Norge
Červená masa jsou v norských poměrech především oblíbeným hlavním jídlem - ať už jde například o jehněčí kotlety lammekoteletten, pečenou skopovou kýtu fårestek nebo tzv. fårikål, národní jídlo v podobě masové směsi jehněčího nebo skopového, připravované s černým pepřem a moukou.
Masové karbanátky kjøttkaker se obvykle podávají se sladkokyselým zelím surkål nebo cibulí løk. Lapkaus, kombinace nakrájených kousků masa, brambor, cibule a různé další zeleniny, je připravován buď jako brun (hnědý, tmavý; tj. s masem pečeným) nebo lys (světlý; tj. s masem vařeným). Vepřové žebírko svineribbe patří spíš do atmosféry Vánočních svátků.
Zvěřina a drůbež. Kromě pečených kuřat a známých druhů zvěřiny se v Norsku můžete setkat také s některými jídly méně obvyklými, jako je např. pečeně z lesní sluky rugde nebo losa elg. Jídla jako rype i fløtesaus (bělokur na smetaně) nebo reinsdyrstek (pečené plátky sobího masa) se zpravidla servírují s osolenými bramborami a brusinkami. Těmto lahůdkám odolá skutečně málokdo!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 afrocz afrocz | E-mail | Web | 16. dubna 2007 v 13:24 | Reagovat

norska kuchyne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama