Norská kuchyně - charakteristika

13. října 2006 v 18:32 | rikke-maren |  Kongeriket Norge
Norská kuchyně je velmi chutná a podstatnou roli v ní hrají plody moře. Už odpradávna byla založena na dostupnosti ingrediencí a v některých oblastech museli být lidé velmi skromní. Staré nálezy nicméně dokládají, že už v časech drsných Vikingů se ve zdejších krajích vyvářely skutečné kulinářské skvosty. Podstatnou roli v jídelníčku válečníků hrála lovná zvěř (zejména los), koroptve, skopové a jehněčí maso.
Snad vůbec nejtypičtějším norským jídlem jsou různé druhy nasoleného masa spekemat. Za ochutnání určitě stojí například nasolená šunka spekeskinke, nasolený salám spekepølse, nasolená skopová kýta fenelår nebo nasolený skopový salám fårepølse. Tradice nakládání potravin do solného láku pochází z dob, kdy tato forma konzervace představovala jedinou možnost, jak maso z ulovených ryb a zvířat uchovat v poživatelném stavu. Nasolená masa se obvykle podávají s tenkými plátky celozrnného chleba flatbrød a míchanými vajíčky. Na zapití je nejlepší vychlazené pivo nebo akvevitt.
Velmi dobrým a vydatným jídlem je rømmegrøt - ovesná kaše se zakysanou smetanou, dochucená ještě cukrem a skořicí. Nejen že -zvláště vyhládlému člověku - opravdu chutná, ale i patřičně zasytí, a navíc ji můžete dostat téměř všude.
Z dlouhé a chladné zimy poměrně logicky vyplývá i zdejší široký repertoár silných, vydatných polévek. Řada z nich obsahuje zeleninu, jako např. betasuppe - hustá polévka se zeleninou a masem, která vás zasytí natolik, že už ani nemusíte jíst žádný další chod. Vyzkoušet můžete také jinou výživnou polévku, gul ertesuppe, která je připravovaná ze žlutého hrášku a dochucena kousky slaniny. Chutná je rovněž fiskesuppe, rybí polévka s vaječným žloutkem a smetanou.
Pokud vás norská kuchyně uchvátila natolik, že si ji budete chtít připravit i doma, navštivte tuhle adresu. Je plná jednoduchých receptů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tiia Tiia | Web | 13. října 2006 v 20:25 | Reagovat

takze, uz prvni veta me odradila :D pardoon, ale ja plody more nerada :D:D

2 rikke-maren rikke-maren | Web | 13. října 2006 v 21:16 | Reagovat

Tiia: no já jenom mořské ryby... ségra si jednou dávala kung-pao s mořskými plody - hmm, takové malé růžové housenky...

3 Morbid Princess Morbid Princess | Web | 14. října 2006 v 18:48 | Reagovat

Ja viem že sú super.Uniklubi milujem......Chudák Jus ...škoda že zrušili koncerty.

Inaq ja skôr  vegetarianske jedlá :o)

4 Eva Cechova Eva Cechova | E-mail | 29. srpna 2010 v 11:28 | Reagovat

V Norsku jsem stravila rok a totalne se zamilovala do fårepølse....neobjevil nekdo z vas nejakou ceskou variantu teto pochoutky ?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama