Papuchalci

5. září 2006 v 12:31 | rikke-maren |  Skandinavia, Nord
Mořští papoušci - tak se místy říká vzpřímeným, podsaditým ptákům s kulatou hlavou zdobenou mohutným, klaunovským pestrým zobákem. Dorůstají výšky 30 cm a váží kolem půl kilogramu. Oficiálně se jmenují papuchalci plochozobí nebo též bělobradí. Žijí ve velkých koloniích při pobřeží severní Evropy a severovýchodu Ameriky. Na Islandu i Faerských ostrovech jej mají za "národního ptáka", jeho obrázek Vás pronásleduje na každém kroku.

Papuchalci se na pobřeží objevují jen v době hnízdění. Za hnízdo jim slouží více než metr hluboká nora vyhrabaná ve svahu nad mořem. Samička snáší v květnu jedno velké bílé vejce, v sezení se střídá se samečkem po 42 dnů. Vylíhlé mládě je značně nesamostatné, musí se další měsíc a půl krmit rybami.
Krátká křídla papuchalkům umožňují doletět nejvýše tak od jejich hnízdních nor na hladinu moře. Zato potápět se umějí přímo mistrovsky, šedesátimetrová hloubka pro ně není překážkou. A protože profesí jsou to lovci ryb, využívají svých schopností ke své obživě. Nepřátel kolem sebe mají spoustu - velké racky, lišky, ale především lidi. Ti totiž papuchalky považují za pochoutku. A tak se symbol Islandu objevuje stále častěji na talíři. Na Faerských ostrovech je pak přímo národní pochoutkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama