Finská kuchyně

31. srpna 2006 v 15:56 | Puijon Haltijan |  Suomen Tasavalta
FINSKÁ KUCHYNĚ

Je překvapivě pestrá a oku lahodící, již tradičně patří ke každému měsíci několik speciálních jídel. Kultura stolování včetně textilu, porcelánu a příborů je navíc na velice vysoké úrovni a je považována za důležitý prvek v umění dobrého jídla.

U Finů jednoznačně vedou Masové kuličky, poté drůbež a pstruzi. Mezi oblíbené suroviny k přípravě pokrmů patří losos (objevuje se jak v polévkách tak v pečivu).

Nákup jídel na trzích ve Finsku je mimořádně populární, místní trhy jsou často pyšně ukazovány návštěvníkům. Zážitek je posvačit uzeného slanečka přímo na lodi v helsinském přístavu.
Jednotlivé oblasti Finska se liší svými specialitami, oblast Oulu je pověstná plochým chlebem, na trhu v Pori zase najdete mihule, severní Karelie se zase pyšní rýžovými plackami vytvarovanými do podoby boty, provincie Savo je zase známá svými rybími koláčky Kalakukko (V městě Kuopio pod tímhle názvem najdeme Rybičky zapečené v chlebě - typická pochoutka tohoto města)
FINSKÉ DEZERTY PRO SVÁTEČNÍ PŘÍLEŽITOSTI
VÁNOCE (JOULU)
RIISIPUURO (rýžová kaše)
1/4 l vody
3/4 l mléka
2 dl rýže a mlékem.
1/2 lžičky soli
1 mandle
rýže se dá do vroucí směsi vody a mléka. Nechá se pomau vařit 30-40min.
osolí se a přidá se 1 mandle pro štěstí. Podává se se skořicí
VELIKONOCE (PÄÄSIÄINEN)
PASHA
200 g másla
1-1,5 dl cukru
2 dl smetany na šlehání
500 g měkkého tvarohu
2 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce strouhaných mandlí
1 dl pomerančové kůry v želé
Ušleháme máslo, cukr a smetanu. Pěna která vznikne se smíchá s tvarohem a žloutky. Poté se přidá ostatní koření a směs se dobře promíchá. Směs se dá odkapat do dřevěné nebo jiné formy, která má děravé dno a která je zevnitř prostřená vlhkou gazovitou látkou. Směs se dobře přimáčkne k formě a navrch se dá těžítko.Forma se potom položí do větší nádoby neboť z těsta teče tekutina. Pasha se takto nechá přes noc v ledničce a další den se vyklopí na servírovací mísu.
HYVÄÄ RUOKAHALUA ! DOBROU CHUŤ !


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Satakieli Satakieli | Web | 30. června 2007 v 22:09 | Reagovat

Perkele, ty to tu máš pěkný....a mooooooc...Kam na to včechno chodíš??? Knížky, internet nebo vlastní zkušenosti??? (=

2 rikke rikke | Web | 4. července 2007 v 15:46 | Reagovat

Satakieli, z knížek minimálně, ale internet je místo neomezených možností =)

jsem ráda, že se Ti tu líbí *)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama